"Vannak, akik számára a kertészkedés talán csak ártalmatlan ténykedésnek látszik, amely valójában kis jelentőségű egy olyan világban, ahol a címoldalakat magasztosabb kérdések foglalják el. Ezzel nem értek egyet. Amikor a világ hatalomvágyőrült vezetői már rég feledésbe merülnek, az árnyékban akkor is kihajt majd a gyűszűvirág, s a napfényben tavirózsák nyitják majd csillagszerű virágaikat."

( Alan Titchmarsh
)

2011. május 8., vasárnap

Tudósítás a kertből

Itt ülök a kertben :) és nézem a fagy okozta károkat :(
Lefagytak a diófa frissen kihajtott levelei, ugyanígy a lila akác és a bugás csörgőfai friss hajtásai, idén már másodszor.


Lefagytak a mályvasövényem levelei is, pedig amúgy is minden évben nagyon nehezen indulnak be, a három trombita folyondárom vegyesen: a ház előtt lévőnek csak néhány levele, a kerítés sarkában lévőnek mindegyik, a tőle pár méterre, az orgonabokor takarásában lévőnek egyik sem.

De ami a legjobban fáj, lefagyott az összes gyümölcsöm: a meggy, a cseresznye, a szilva, pedig azon sok kezdemény volt. Az idén nem eszünk saját gyümölcsöt, pedig a veteményezést csak olyan műkedvelő módon végzem, amit nagyon szeretnék, ha sok lenne, az a gyümölcs.
A barackfán árválkodik  két szem pici barack, és egyenlőre van egy kis ribizli, de nagyon sok idő amíg ezekből ehető gyümölcs lesz, addig még ki vannak téve mindenféle veszélynek.

Elültettük a paradicsomot, legalább most már amiatt is aggódhatok. Egyenlőre viszont nagyon büszke vagyok az ágyásomra, tisztára mint a nagyoknak, olyan igazi zöldség ágyás kinézete van. Bár lehet, hogy nem szabadna a retekkel egy ágyásba ültetni, én ugyanis azt hittem ,hogy mire a paradicsomot ki lehet ültetni, a retket már rég fel kell szedni, de még kicsik, nem tudom mikor lesz jó??

A rozsdafarkú fiókák már egész nagyok, tollasok, most már mindkettő  szülő jár, nagyon sűrűn, nagyon aranyosak, ahogy ugrálnak és csettegnek a ház tetején, a nyírfán, az esővizes hordón, a kerítésen. Van amikor hoznak kaját, máskor nem, és sokszor egy helyben lebegnek a terasz előtt, szerintem hívogatják őket, hogy repüljenek ki. A jövő héten már valószínűleg nem lesznek itt.
ezt még szerencsére sikerült a fényképezővel lekapnom


Amik virágoznak:

Nem sok, nem is dús (sőt még a képek is ócskák, mert a fényképező éppen felmondta a szolgálatot, telefonnal csináltam),nyomába sem ér mások gyönyörű kertjének és virágainak, sokszor gondolkodom rajta, hogy nem is kéne mutogatni, olyan mint a magyar narancs: kicsit sárga, kicsit savanyú, de az enyém :), és nekem szép. Mivel majdnem minden növényt saját kezemmel ültettem, mind a szívemhez nőtt,olyan vagyok mint a kotlóstyúk, amikor kijövünk a kertbe, sorra végiglátogatok minden egyes növényt, ha igaz lenne az a mondás, hogy gazda szeme hizlalja a jószágot, már mindegyik gyönyörű és fejlett lenne.

A netbookot végül mégis én próbáltam ki először a kertben. Nagyon szuper, csak nagyon hamar kimerül a szufla benne, és újra kell tölteni. Teljesen feltöltött állapotban kiírja, hogy hátra van öt óra, de már fél óra múlva leesik egy órára, pedig nem nézek filmet, csak blogolok, vagy olvasgatok. Nem tudom, hogy ez normális-e. Van valakinek esetleg ilyen irányú tapasztalata?

10 megjegyzés:

Piszke a Birtokról írta...

A wifi meg a mobilnet (meg egyáltalán a net) használata csökkenti az akkumulátor munkabírását, vagyis ha nem kéne jeleket fognia, csak a wordben vakaróznál vagy pasziánszoznál, akkor bírná az ígért öt órát.
A sárga, savanyú, de a miénk érzést szerintem a legtöbben ismerjük ám :)Most már tényleg csak azt kéne rendesen kidolgozni, hogy a szeretetteljes nézés valóban erős és egészséges burjánzásra sarkallja a kerti mindenféléket, mert akkor nálam is csodakert lenne :)

Beatrice írta...

Köszi Piszke! Egyszer, ha nagyon ráérsz elmagyarázhatnád nekem, hogy mi fán terem az a wifi, mert csak nagyon halvány fogalmam van róla. De tényleg.

Piszke a Birtokról írta...

A wifi a világ legjobb dolga, mert így megteheted, hogy a kert végében a függőágyban heverészve netezz ;) Ehhez persze az kell, hogy a közeli házban legyen rendes interneted, és akkor már csak egy wifi-antenna kell, és akkor x sugarú körben a levegőből jön az internet, ami levadászható laptoppal és okostelefonnal is, közben se drótok, se semmi. Nálunk ez a házban azért is nélkülözhetetlen, hogy ki-ki épp kedve szerinti helyszínen dolgozzon a saját laptopján, ne legyünk semmilyen íróasztalhoz, szobához kötve. Ez az okfejtés például épp a verandán születik :)

Beatrice írta...

Ó, és ez a wifi antennát külön meg kell venni, nincs beépítve a laptopba pl? Ha a lakásban van internet, akkor nem is kellene bedugni a laptobba semmit, hanem tudnám fogni a levegőből is? Ha nem dugom be a mobilinternetet, akkor azt írja ki, hogy nincs csatlakoztatva, rendelkezésre állnak kapcsolatok, és felsorol egy pár nevet, és elvileg rá is tudnék csatlakozni, de azt írja ki, hogy nem biztonságos.

Beatrice írta...

Most csatlakoztam valami TP link rom nyilvános hálózathoz, biztonság típusa: nem biztonságos. Fogalmam sincs, mi ez a hálózat?

Piszke a Birtokról írta...

a legtöbb laptopban van vevő, de a saját központi neted felől kell egy adó/antenna. és igen, akkor nem kell semmit a laptopba dugni :) nyilvános hálózatokat akkor találhatsz, ha valaki használ wifiantennát a vételi körzeteden belül, de nem védi le jelszóval - ez nem okos dolog, mert akkor bárki használhatja az ő netkapcsolatát. Úgyhogy igen: vegyél egy wifiantennát, lődd össze a központi géppel, védd le jelszóval, és csatlakoztasd rá a laptopot, aztán mehetsz vele, amíg a jelerősség bírja :)

Beatrice írta...

Piszke, nagyon szépen köszönöm a választ! Még egy utolsó kérdést engedj meg :) Szóval ha rácsatlakozom a nyilvános hálózatra, akkor ezzel lopom az illető netjét, és növelem a számláját?

Piszke a Birtokról írta...

A számláját elvileg nem növeled (szerintem ma már nincs betárcsázós, perc alapon számlázó net, a mobilnetnél (mármint a bedugós USBs fajtánál) meg nem nagyon szoktak egy mobilnetet wifin megosztva többen használni, és ott is kérdés, hogy korlátozott mennyiségű letöltésre vagy korlátlanra fizetett elő, szóval nem igazán reális lehetőség az egész, de mondjuk akkor összességében, hogy a számláját nem növeled), viszont valamennyire lassítod az ő netjét, mivel ugyanazt a sávszélességet többen használjátok egyszerre. Ez nyilván nem érződik egy normál sávszélesség mellett ha csak böngészel, levelezel, ilyesmik, de ha mondjuk nekiállnál komplett filmeket letöltögetni, az már érezhetőbben lassítaná az övét is. Igazán tényleg az ő oldaláról baj, ha bárkinek engedi a csatlakozást, mert ha bármi illegális tartalmat, problémás ügyet az ő IP-címére vezetnek vissza, akkor ugyan védekezhet azzal, hogy de hát valaki más használta, abban ő a hibás, hogy nem tett minimális óvintézkedést sem azért, hogy más ne használhassa. Úgy tudom, itthon ennek még nincs büntetőjogi vonzata, de talán Németországban már vannak ezzel kapcsolatos bírságok.

ember írta...

amit a nőm (Piszke) antennának hív, azt azért a boltban inkább wifi router-ként keresd. :D annak van antennája, ami a jelek továbbításához szükséges, de egy antenna önmagában nem elég...

Beatrice írta...

Piszke és az ő embere! :) Mindkettőtöknek még egyszer köszönöm a segítséget, nagyon sokat segítettetek! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

címkék

:( (1) 2010 (1) 2011 áprilisi állapot (1) 2011 szeptember (2) 2012 május 27 (1) 40 fok (1) a kert állatvilága (11) Agatha Christie (1) ágyás (1) ajándék (1) ájtatos manó (1) akácgyökerek (1) akácok (1) akvárium (2) almatermés (3) alsó fertály (1) angol nyelv vizsga (1) apa (4) áram (1) aranyvessző (2) ásás (3) aster (1) balkáni gerle (1) Bandi (1) Bátor (4) bazsarózsa (1) béka (3) béka segge (1) betakarítás (1) betegség (3) betekerítás (1) betgség (1) betonozás (1) betörés (2) bicska (1) blogos dolgok (2) bodza (4) Bodza kutya (2) Bodza kutya ás (1) Bodza pancsol (1) boglárka cserje (2) bográcsozás (1) Bogyó (1) Bogyó talicskázik (1) boróka (1) borsó (7) borsó ültetés (2) borsos varjúháj (1) búbos banka (1) bukszus (8) búzavirág (2) büdöske (1) cickafark (3) csak úgy (1) Cseh Tamás (1) cserebogár (1) csillagfürt (2) csoki fagyi (1) csomag (1) defekt (1) Dínó (1) díszcsorba (1) Dixi (1) edényfogó (1) egér (3) egy év elmúlt (1) egynyári szarkaláb (1) egynyáriak (2) először virágzók (1) első munkák (2) első növények (1) én is versenyt futok (1) erdő (1) erdőirtás (1) eső (1) esőt akarok (1) esővízgyűjtő (1) Éva néni virágja (1) évelő len (1) ez mi ez (1) ez van (1) ez volt eredetileg (1) ezüst uszkár (3) ezüstfenyő (1) fa sebkezelés (1) fagy (1) fagyal (1) fájdalom (1) fák (1) fecseg a felszín (1) fekete bab (1) fenyő (1) fenyő magonc (5) fészek (1) flexibilis csemperagasztó (1) foghúzás (1) futórózsa (1) (1) fűnyírás (3) fűrész (1) fűzfa (3) galagonya (1) galgonya (1) gazok (1) gombák (1) gondolatok (1) gránát alma (9) Granny Smith (1) gumicsizma (1) gyász (3) gyerek kor (1) gyík (5) gyökerek (1) gyökereztetés (1) gyöngyvessző (1) gyümölcsfák (4) hagyma dugdosás (2) hagymások (4) halak (1) harlekin katica (2) hát így (1) Hédi féle mályva (1) hőség (2) ilyen is pusztult már el nálam (1) in memoriam (1) ismeretlen madár (2) japán birs (1) japán gyöngyvessző (1) japán rózsa (1) játék (1) játék Baluval (1) jelenkor (1) jezsámen (2) jonatán alma (1) kaporlevelű (2) karácsony (1) karácsonyi díszek (1) karalábé (1) karalábé. komposzt (1) kártevő (1) kasvirág (4) kecskerágó (1) kékszakáll (1) kenyér sütés (3) kerítés (4) kert helyett (1) kertvarázslat (1) keskenykevelű ezüstfa (1) kifli sütés (1) kis meténg (1) kocsi (1) koktél paradicsom (3) komposzt (2) komposzt szita (2) korallbogyó (3) köhögés (2) könyv (1) könyvek (3) közterület (1) kreatív (1) krókusz (2) krumpli (2) krumplifőd (4) kukorica (1) kúpvirág (2) kúszó madárbirs (1) kút (2) kutya (6) kutyák (11) kutyaséta. 2012 tél (1) kutyasétáltató lányka (2) kutyátlanul:( (1) lábnyomok (2) lakótelep (1) láz (1) legeslegrosszabb év (1) lenmag (1) letöltés (1) levendula (1) lila akác (1) liliom (5) liliomok (1) lóhere (2) lonc (1) lugas paradicsom (8) macska (1) madarak (1) madárdal (1) madárfészek (1) madáritató (1) magamról (1) magas ágyás (1) májusi fagy (1) mályva cserje (3) Mária virágini (1) meggy (1) meggy fagyi (1) meggy szedés (3) meggybefőtt (1) mert már öreg (1) metszés (3) mézes (1) mézeskalács (1) mezőgazdasági részleg (1) mi ez (1) mobilinternet (2) mogyoró (2) mogyoró bokor (2) mogyoró meggybefőtt (1) mosdó (1) munkanélküli (1) nagy fa (1) nanoverseny (1) nárcisz (3) nem kert (3) nemesia (1) netbook (1) névnap (1) november (1) nutella házilag (1) nyárfa? (2) nyári orgona (2) nyírfa (12) nyúl (1) nyúl elleni védekezés (1) óhaj-sóhaj (1) orrszarvú bogár (4) örökbefogadás (1) ősz (2) őszi oroszlánfog? (1) őszibarack (2) őz (3) pajor (1) pajzstetű (1) palánták az ablakban (1) palántázás tejesdobozba (1) pálmaliliom (1) papagáj (1) paprika (2) paradicsom (3) patiszon (1) pdf (1) penészesedés (1) pénztárca (1) permetezés (3) perverz (2) petrezselyem (2) petúnia (5) pézsmamályva (1) pihenés (1) pipacs (2) piros (1) pók (1) poloska gyilkosság (1) porcsinrózsa (5) prunus padus (2) puszpángmoly (1) pünkösdi rózsa (1) ragadozó (1) rajz (3) répa (3) retek (6) rézvirág (3) ribizli (5) ribizli torta (1) rózsa (1) rózsalonc (1) rozsda farkú (3) rozsdafarkú (3) rucola? (1) rukola (1) saláta (1) saláta ültetés (1) sarkantyúka (1) sarpo mira (1) sásliliom (5) seregélyek (1) sírhely (1) slag (2) som bokor (2) sövények (1) spirea (1) sütés (5) sütőtök (1) szajkó? (1) szaporítás (1) szar az élet (1) szárzság (1) szegfű (5) szél (1) szerszámok (1) szidom a férjemet (1) szivarfa (2) szomszéd (1) Szőke Herceg (1) születésnapok (1) talajtakarás (1) tamariska (1) tatárvirág (1) Tatin torta (1) téglaültetvény (1) tejberizstorta (1) tél vége (1) téliesítés (4) telihold (1) tereprendezés (2) tévézés (1) tök (2) töklé (1) tölgyfa (1) tőzegbeton (1) trombita folyondár (3) tudományosan (1) tuja (4) tücsök búzavirág (1) tücsök meg a... (1) tűlevelű bugatölcsér (1) tűz (1) tűztövis (4) új ágyás (1) új élet (1) Új Év (1) új fa (1) új nick (1) új növény (18) uncsi (1) ültetés (2) vadsóska (1) vakvezető (1) varfű? (1) Vatera (1) verbéna (2) vérborbolya (1) vérszilva (1) vetés (3) Villás (1) virágágyás (3) virágmagok (1) virágok (1) virágpók (1) visszapillantás (1) Vitalij (3) welness (1) Zafír (1) zelnicemeggy (1) zsalukő (3) zsálya (1)